Перспективи розвитку підприємництва в сільській місцевості

Фермер професія на все життя, що набуває все більшої актуальності на ринку праці сьогодення. Адже це не тільки робота з худобою та у полі. Людина, займаючись улюбленою справою, приносить користь цілому регіону та країні.

Слід зазначити, що зміни, які відбуваються останнім часом в аграрному секторі економіки Львівщини, направлені на підтримку та розвиток малих і середніх фермерських господарств, сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

Саме тому дане питання стає актуальним і для новоствореної Бориславської міської територіальної громади.

З метою оцінювання перспективи розвитку підприємництва в сільській місцевості шляхом трансформації особистих селянських господарств в сімейні фермерські господарства та збору інформації щодо потреби у підготовці кваліфікованих працівників для сільського господарства, визначення сільськогосподарського напряму діяльності певної території чи населеного пункту, для створення цільових програм проведено анкетування голів ТГ.

Підготовка фахівців буде відбуватися на базі Львівського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості як за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, так і за власні кошти або за кошти підприємств/організацій.

Будуть розглядатися такі теми :

  • Фермерське господарство, правила його створення та функціонування.

  • Права і обов’язки найманого працівника та роботодавця.

  • Земельне законодавство.

  • Організаційно-правові форми суб’єктів підприємницької діяльності в агробізнесі.

  • Юридична відповідальність у сфері підприємництва.

  • Економічні засади функціонування фермерських господарств.

  • Основні економічні показники діяльності фермерських господарств.

  • Економічні та правові засади підприємництва та агробізнесу.

  • Започаткування власного бізнесу.

  • Робота з Internet-магазинами галузевого спрямування, пошук товарів, пропозиція власного продукту.

  • Технології і механізація вирощування, зберігання й переробки зернових, зернобобових, технічних, овочевих культур;

  • Технології і механізація виробництва й зберігання яловичини, свинини, продукції птахівництва, кормів;

  • Технології вирощування і механізація, зберігання й переробки плодів і ягід, овочевих культур і картоплі;

  • Основи безпеки праці в галузі с/г господарства;

  • Основні екологічні проблеми при веденні товарного с/г виробництва

Безробітнім/шукачам роботи, які зацікавилися даним питанням, рекомендуємо пройти опитування за посиланням:
https://forms.gle/MfBAjF3yq8yeVLMu8.

Результати опитування будуть враховані під час формування груп за професією «Фермер» чи курсів підвищення кваліфікації цільового призначення.

Звертаємо увагу, що анкети повинні виповнюватися виключно в електронному вигляді, оскільки процес їх опрацювання автоматизований.

Олена Шевченко, завідувач сектору профорієнтації Бориславської міської філії ЛОЦЗ