Стежками соляних скарбів

Вчора, 3 червня, в гміні Сянок (Польща) відбулась гра-квест серед дітей та молоді за проєктом «Історія, приправлена сіллю». Участь у відкритті заходу взяв міський голова Ігор Яворський. Нагадаємо, партнерський проєкт «Історія, приправлена сіллю» переміг у Програмі транскордонної співпраці «Польща-білорусь-Україна» і реалізовується паралельно в Бориславі та гміні Санок, несучи в собі промоцію культури та локальної історії.

Що передбачає «Історія, приправлена сіллю»? Проєкт передбачає проведення тематичних конференцій, науково-пошукових робіт з історії солеваріння, друк двомовних путівників із позначеннями історичних місць видобутку солі на території двох громад, організацію квестів тощо. Щодо інфраструктурної частини, то в гміні Сянок буде проведено огородження соляного джерела в Тиряві Сольній (гміна Сянок), а в Бориславі облаштують місця відпочинку для велосипедистів у мікрорайоні Тустановичі.

Отож, власне, вчора й відбулись передбачені за проєктом квест-змагання у селі Тирява Сольна, де знаходиться давнє соляне джерело. Учасники, а їх, до слова, було близько 150, рушили стежками соляних скарбів: шукали підказки, легенди та історії, пов’язані з сіллю, магічні кристали та зілля, розгадували ребуси про природні цінності, культурну спадщину, звичаї, традиції, ремесла. На фініші гравців чекала захована соляна печатка як підтвердження подолання всього маршруту, привабливі призи для переможців та заохочувальні для всіх учасників квесту!

Міський голова Ігор Яворський зазначає: «Наше місто тісно пов’язане не лише із нафтовою промисловістю, а й із соляним промислом. Таке ж історичне минуле має наш партнер – гміна Сянок. Ця своєрідна «дзеркальність» дає нам багато переваг і можливостей для реалізації спільних проєктів. Приємно те, що втілюючи цей проєкт, ми підносимо ті факти, які відбувалися на територіях наших громад сотні років тому. Це наша історія, про яку ми повинні говорити, яку маємо згадувати. Це наша унікальність, і ми горді того, що можемо про це говорити, досліджувати, будувати на цьому промоцію. Щодо сьогоднішнього заходу, то, мабуть, ігрова форма – це найбільш влучна модель, як зацікавити дітей пізнати свій край і в майбутньому ділитись знаннями з однолітками. Невдовзі аналогічні змагання чекають і на бориславських школярів. Вони проходитимуть 8 червня в місті Бориславі (мікрорайон Тустановичі). І я переконаний, що діти будуть задоволені та щонайважливіше дізнаються багато нового і захопливого про рідне місто».

Попереду ще багато цікавого.