Рекомендації щодо підготовки підвальних приміщень для укриття населення за сигналами цивільного захисту

Для укриття населення в особливий період основним і загальнодоступним способом будуть підвальні приміщення багатоквартирних і приватних житлових будинків, адміністративних, виробничих і господарських будівель і споруд (надалі – підвальні приміщення), інших приміщень підземного простору (підземні майданчики, паркінги тощо).

З урахуванням ситуації на південному сході України слід завчасно подбати про готовність підвальних приміщень, де планується укриття населення, до їх використання.

Варто уже в цей час, не очікуючи настання особливого періоду, підготувати до прийому населення кожне підвальне приміщення.

Для підготовки підвальних приміщень слід невідкладно виконати необхідні роботи, зокрема:

Підготовка загальних приміщень (виконується спільно мешканцями будинку, працівниками організації)

  • прибрати приміщення від сміття;
  • винести непотрібні та зайві речі;
  • демонтувати тимчасові перегородки;
  • звільнити загальні проходи в підвальному приміщенні;
  • укріпити вхідні двері;
  • укріпити наявні віконні отвори та закласти їх мішками з піском;
  • перевірити електропроводку, освітлення та вимикачі;
  • створити запас електролампочок, свічок, ліхтариків;
  • облаштувати вентиляційні отвори;
  • встановити лавки, тапчани (лежаки);
  • За можливості змонтувати:
  • електророзетки;
  • автономне електроосвітлення від акумуляторів та інше;

Підготовка окремих приміщень

  • облаштувати забір води від системи централізованого водопостачання та водовідведення;
  • підготувати ємності для створення запасів питної та технічної води;

За можливості облаштувати:

  • окремі приміщення для санвузлів та під’єднати їх до системи каналізації;
  • місця для приготування їжі, зокрема з використанням електроплиток;

Підготовка приватних підвальних приміщень

  • прибрати приміщення від сміття, винести непотрібні та зайві речі;
  • укріпити наявні віконні отвори та закласти їх мішками з піском;
  • перевірити електропроводку, освітлення та вимикачі;
  • створити запас електролампочок і свічок, укомплектувати ліхтариком;
  • перевірити вентиляційні отвори, встановити стільці (лавку, тапчан, лежак);
  • створити запас продуктів харчування тривалого зберігання (консерви, консервація тощо) та питної води, а також теплих речей та ковдр, забезпечити їх зберігання у водонепроникних чохлах.