Як у Бориславі реалізовуються проекти за Програмою транскордонного співробітництва

Сьогодні, 11 травня, на апаратній нараді міського голови було обговорено хід реалізації проектів за Програмою транскордонного співробітництва.

Як повідомив начальник відділу економіки та торгівлі Лев Попель, з листопада минулого року триває реалізація проекту «Нафтова колиска Європи: забута історія Польщі та України» спільно із партнерами гміною Сянок. “На сьогодні вже затверджено логотип проекту та логобук із правилами та можливостями використання логотипу, а також розроблено брендову сувенірну продукцію із використанням айдентики проекту”, – розповідає Лев Богданович. 

В рамках проекту з метою увіковічнення пам’яті про перших дослідників перероблення нафти та винахідників гасу буде встановлено скульптури Йогана Зега у Бориславі та Ігнатія Лукасевича у Польщі. 

“У нас вже відбулося 2 етапи мистецького конкурсу з визначення найкращої концептуальної пропозиції спорудження пам’ятника Йогану Зегу. Всього було подано 4 роботи, а минулого тижня вже було визначено переможця”, – зазначає Лев Попель. 

Нагадаємо, що скульптуру Йогану Зегу в нашому місті буде споруджено біля будинку №12 на вул. Шевченка. Саме там була розташована аптека, яку він відкрив і де працював понад 20 років.

Також ведуться й інші роботи із реалізації проекту. Впродовж двох місяців експерти активно працювали над збором історичної інформації. Було описано близько 60 пам’яток Борислава й околиць, а 30 – підібрано для туристичної мапи. 

Лев Попель розповідає: “Близько місяця працює ще двоє експертів, які займаються науковою редакцією зібраної інформації, написанням статей до сайту, мапи та альбому. До кінця травня буде створено сайт проекту з електронним каталогом об’єктів історії нафтовидобутку. Далі передбачається друк туристичної мапи Борислава”.

Окрім нафтового, наше місто тісно пов’язане з соляним промислом Українського Прикарпаття, особливо мікрорайон Баня. Тож за Програмою транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна» пройшов відбір на фінансування ще один проект «Історія, приправлена сіллю», початок реалізації якого очікується у вересні цього року. Як зазначає Лев Попель, на сьогодні вже є погоджений бюджет проекту, розробляється грантовий контракт та партнерська угода. 

Зазначимо, що він передбачає облаштування велосипедних доріжок, місць відпочинку для туристів із велопарковками та автостоянками, виготовлення і встановлення інформаційних стендів про природну спадщину міста, а також проведення тематичних конференцій, тренінгів-навчань для українських і польських туроператорів, друк двомовних путівників із позначеннями історичних місць видобутку солі на території Борислава та Гміни Сянок, випуск промоційного фільму, організацію квестів для молоді та багато іншого. 

Loading