“Історія, приправлена сіллю”: розпочалася реалізація проєкту

У вересні, цього року, розпочалася реалізація проєкту “Історія, приправлена сіллю. Він втілюється в життя з польським містом-партнером Борислава гміною Сянок та співфінансується Європейським Союзом в рамках Програми транскордонної співпраці Польща-Білорусь-Україна. 

Нагадаємо, що це вже другий проєкт Борислава за цією Програмою.  Перший – “Нафтова колиска Європи: забута історія Польщі та України” вже на етапі завершення. 

Так, минулого тижня на засіданні виконавчого комітету Бориславської міської ради було схвалено Програму реалізації проєкту “Історія, приправлена сіллю”. 

“Наше місто тісно пов’язане не лише із нафтовою промисловістю, а й із соляним промислом Українського Прикарпаття, особливо мікрорайон Баня. Таке ж історичне минуле має наш партнер гміна Сянок, — розповідає начальник відділу економіки та торгівлі Лев Попель. – У рамках проєкту в Бориславі передбачено облаштувати місця відпочинку для туристів із велопарковками та автостоянками,  пішохідні та велодоріжки, встановити інформаційні стенди про природну спадщину міста, а також провести тематичні конференції, тренінги для українських і польських туроператорів, надрукувати двомовні путівники із позначеннями історичних місць видобутку солі на території двох міст, організувати квести та багато іншого”.

До слова, проєкт має завершитися не пізніше грудня наступного року.

“Цей проєкт відноситься до так званих “м’яких”, які не передбачають велику суму коштів. Але ця перемога для нас важлива, оскільки дає неабиякий досвід. З наступного року якраз починається конкурс на більші, інфраструктурні проєкти в рамках цієї Програми, в яких однозначно будемо брати участь. Ми це обговорювали з польськими партнерами з декількох міст. Тож коли будуть розглядатися пропозиції, у нас вже буде успішна практика перемоги та реалізації проєктів, що дасть додаткові бали при оцінюванні й, власне, збільшить шанси на перемогу, – зазначає міський голова Ігор Яворський. – Приємно й те, що ми намагаємося припіднести ті факти, які відбувалися  на території нашої громади сотні років тому. Це наша історія, про яку ми повинні говорити, яку маємо згадувати, а такі проєкти допомагають відновлювати в пам’яті мешканців ці події. 

Loading