У Бориславі відбулася Регіональна науково-практична конференція з нагоди 175-річчя з дня народження Стефана Коваліва

Стефан Ковалів – письменник, педагог, освітянський діяч, автор шкільних підручників, публіцист, який жив і працював у Бориславі. Він займає особливе місце серед українських письменників останньої чверті XIX століття і є видатною постаттю, яка жила й творила у нашому місті. Його іменем названа одна з вулиць та одна зі шкіл Борислава.

25 грудня минає 175 років з дня його народження. Саме тому 2023 рік проголошений роком видатної особистості. 

Сьогодні, 24 листопада, до цієї ювілейної дати в Історико-краєзнавчому музеї міста відбулася Регіональна науково-практична конференція. Розпочався захід виконанням духовного гімну України “Боже, великий єдиний”, який заспівав колектив Бориславської дитячої школи мистецтв. 

Всіх учасників конференції привітав міський голова Ігор Яворський: “Радий вітати вас у славетному місті, в якому все починалося з нафти. Та не тільки нафтою славився на весь світ наш Борислав. А й безперечно визначними постатями, які проживали у нашому місті. Цього року Борислав вшановує 175-річчя народження письменника, педагога, громадського діяча Стефана Коваліва. Народився він 1848 року у с. Брониці, та своє життя тісно повʼязав з нашим містом. Тут очолив одну з найбільших тогочасних шкіл Галичини й здобув визнання літератора. Загалом у спадщині письменника близько 120 оповідань і нарисів, 40 педагогічних статей і десятки «Дописів з Борислава». Пишаємось і вшановуємо памʼять про нашого видатного земляка – достойного сина нашого народу, який правдивим пером закарбував в історії долю Борислава як невіддільну складову генетичної памʼяті українства”. 

Також у рамках конференції пройшла церемонія вручення міської премії імені Стефана Коваліва, яка була заснована цього року з метою популяризації постаті Стефана Коваліва. Її лауреатами стали Роман Горак у номінації «Краєзнавство» за книгу «Стефан Ковалів» та Роман Соловчук у номінації «Художня література» за роман «Барабський міст».

З вітальними словами виступили декан філологічного факультету Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, доктор філологічних наук Петро Мацьків, кандидат політологічних наук, голова постійної комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської обласної ради Святослав Шеремета, заступник начальника Дрогобицької державної військової адміністрації Ярослав Пецюх, священник римо-католицької церкви парафії Успіння Діви Марії у місті Острог отець Вітольд-Йосиф Ковалів, доктор філологічних наук, професор Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка Микола Зимомря, а також прапраправнучка Стефана Коваліва Лідія Федай, яка працює викладачкою Львівського коледжу декоративно-ужиткового мистецтва імені Івана Труша.

Конференція складалася з чотирьох секційних панелей, три з яких модерував кандидат історичних наук, доцент Дрогобицького педагогічного університету імені Івана Франка, директор Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» Богдан Лазорак. Модератором останньої панелі був магістр історії, зберігач фондів ДІКЗ «Нагуєвичі» Назарій Юрчишин. Доповідачі, серед яких науковці, дослідники, вчителі історії, впродовж всього дня представляли свої доповіді про життєвий шлях та творчу спадщину нашого земляка Стефана Коваліва. 

Під час заходу презентували науковий збірник статей і матеріалів «Стефан Ковалів: педагог, письменник, громадський діяч «Галицької Каліфорнії» та високоповажний друг Івана Франка», з яким можна ознайомитися в бібліотеках нашого міста. Також він завантажений в електронному форматі за посиланням – https://drive.google.com/file/d/1ItbBoYCRW5IPNlkAiOFalDUa86y26K-t/view 

Колектив Бориславської дитячої школи мистецтв представив музичний твір «Заспів» на слова Стефана Коваліва та на музику Павла Кордиша, а актори Народного театру імені Петра Телюка презентували вистава за мотивами оповідання Стефана Коваліва «Прогулка вверх».

Організаторами конференції є Бориславська міська рада спільно з науково-академічним колективом хранителів Літературно-меморіального музею Івана Франка Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі».

Стефан Ковалів торував нелегкий життєвий шлях. Про нього читаємо: «Дитина убогих родичів. Нуждою і бідою продирався до науки й світла, щоби то світло дати потім своєму народу… Він радів радістю свого народу і плекав його сльозами». І в цій цитаті постає правда про великого Учителя, Письменника, Подвижника і справжнього сина українського народу! Він належить до тих, кого точно не назвеш забутим. Ось що значить бути Стефаном Ковалівим!

Loading