Споживачам води з криниць варто бути обережними

У зв’язку з погіршенням погодних умов у травні 2019 року та можливим підтопленням промислових та житлових споруд, джерел водопостачання, закладів освіти, лікувально-профілактичних закладів, присадибних ділянок, господарських дворів, в тому числі вигрібних ям, дворових туалетів, може виникнути проблема забруднення води у криницях та інших джерелах водопостачання. Як розповів начальник відділу оборонної роботи, цивільного захисту та охорони довкілля Володимир Прідун, відтак існує ризик спалаху інфекційних захворювань.

«Внаслідок підвищення рівня води у джерела водопостачання міста могли потрапити хвороботворні мікроби та шкідливі речовини, котрі становлять небезпеку для здоров’я людини, – пояснив Володимир Петрович. – Саме тому наш відділ на початку тижня надіслав запит до лабораторного центру щодо проведення перевірки якості води в криницях, а також попередньо обговорив організацію відповідної роботи на території Борислава. Станом на сьогодні утворено тимчасову комісію для проведення дослідження води, визначено дислокацію криниць та відібрано проби для виявлення мікробіологічного та санітарно-хімічного забруднення. На даний час триває аналіз зразків і до кінця наступного тижня будуть відомі результати».

Щоб попередити можливі спалахи гострих кишкових інфекцій чи харчових отруєнь відділ оборонної роботи, цивільного захисту та охорони довкілля наполягає на дотриманні базових рекомендацій у подібних ситуаціях:

  1. В жодному випадку не використовувати для пиття воду з відкритих водойм та криниць, тому що внаслідок повені у ці джерела водопостачання могли потрапити хвороботворні мікроби – збудники туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів і т.д., яйця та личинки гельмінтів тощо. У разі неможливості використання якісної води для пиття в т.ч. для приготування молочних сумішей та пиття дітей, особливо першого року життя користуватися тільки добре прокип’яченою та бутильованою водою.
  2. Для харчування використовувати тільки продукти гарантованої якості. При приготуванні їжі обов’язково застосовувати термообробку (варіння, смаження, запікання). Овочі та фрукти ретельно мити кип’яченою водою, потім обдавати кип’ятком. Слід вживати тільки свіжо приготовану їжу.
  3. Обов’язково дотримуватися правил особистої гігієни та слідкувати, щоб їх дотримувались діти.
  4. У разі підозри щодо розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманки, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників і т.д.) терміново звертатися за медичною допомогою у територіальні лікувальні заклади та не допускати самолікування, тому що перебіг багатьох інфекційних хвороб змінений і може бути незвичним.

Loading

Перейти до вмісту