Головне управління держпродспоживслужби у Львівській області попереджає про поширення збудника Африканської чуми свиней

Головне управління держпродспоживслужби у Львівській області попереджає про поширення збудника Африканської чуми свиней. Африканська чума свиней (АЧС) – хвороба Монтгомері – інфекційне вірусне захворювання домашніх і диких свиней, яке швидко поширюється в зовнішньому середовищі та легко проникає  у сприйнятливий організм. Викликається ДНК-вірусом, що належить до родини Iridoviridae. Вірусоносійство АЧС продовжується 2 роки і більше. Вакцин і медикаментів, які захищають від цієї хвороби, не існує. Все поголів’я свиней у господарствах, куди проникає вірус, гине. Люди на африканську чуму свиней не хворіють.

Вірус  стійкий до висушування, заморожування та гниття. При кімнатній температурі вірус зберігається протягом 18 місяців, а інфекційну активність в холодильнику зберігає від 6 до 10 років.

Під дією прямих сонячних променів вірус гине через 12 годин. Для дезінфекції найефективнішими є розчини їдкого натру (2-3%), формальдегіду (2,5%), розчин хлорного вапна (15-20%). Знешкодження вірусу відбувається протягом години.

Свині заражаються через тісний контакт з хворими або інфікованими тваринам, а  також поширюється через корми, пасовища, забруднений транспорт, у якому перевозять хворих тварин, предмети догляду й утримання, стічні води та обслуговуючий персонал. Комахи, хижі птахи і звірі, собаки можуть бути переносниками вірусу. В разі забою хворих тварин, м’ясопродукти є фактором поширення хвороби.

Симптоми африканської чуми свиней.

Гостра форма захворювання характеризується підвищенням температури протягом усього періоду хвороби і лише за декілька годин до загибелі знижується до 37-35 С. Шкіра набуває синюшного кольору, особливо на ділянках вух, п’ятачка, на підгрудді, вентральній стінці живота, а в кінці хвороби численні крововиливи з’являються скрізь. Загибель настає через 4-10 діб. Лікування хворих тварин заборонено.

Одним із чинників поширення вірусу африканської чуми свиней та захворювання свинопоголів’я є безконтрольне переміщення живих свиней та несанкціонована (стихійна) торгівля м’ясопродуктами. Як правило, в невстановлених місцях здійснюється реалізація м’яса та м’ясних продуктів, отриманих поза межами бойні та без проведення передзабійного та післязабійного огляду державним ветеринарним інспектором або офіційним ветеринарним лікарем.

Як запобігти  занесенню вірусу АЧС в господарство?

  • Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами.
  • Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар.
  • Не дозволяти відвідування тваринницьких приміщень стороннім особам.
  • Не купувати тварин у невстановлених  для цього місцях без ветеринарних документів.
  • Не купувати м’ясо та м’ясні продукти у невстановлених для цього місцях (стихійна торгівля) без наявності документів, що посвідчують їх походження, якість та безпечність.
  • Не забивати хворих свиней, не переробляти туші захворілих свиней.
  • Не утримувати у приватному господарстві свиней, якщо Ви мисливець на диких свиней.
  • Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без проварювання.

ПАМ’ЯТАЙТЕ!

При підозрі на АЧС сповістіть фахівця державної ветеринарної медицини. Краще перестрахуватись, аніж наразити своє господарство на небезпеку та  всіх сусідів.

Loading